Göra en badrumsrenovering och lägga om bolånet

Det finns flera goda anledningar att renovera badrummet/göra en badrumsrenovering. Du får ett trevligare badrum att använda, du ökar värdet på din bostad och det underlättar om du vill lägga om dina lån.

Lägga om lånen

Hur kan en badrumsrenovering och räntan på dina lån ha något med varandra att göra? Behöver du inte ta ett lån för att renovera badrummet för att du spelat  på online casino utan spelpaus? Som ägare till en bostad är det smart att regelbundet gå till banken, eller flera banker, för att lägga om lånen. Det som påverkar vilken ränta du har på dina lån är din inkomst och bostadens värde. Ju mer pengar du tjän

Nyrenoverat badrum

ar, desto lägre ränta. Detsamma gäller fastighetstaxeringen: en lägenhet eller ett hus som är högt taxerat ger större säkerhet för banken. Genom att göra en renovering kan du alltså sänka din ränta.

Beräkna badrumsrenoveringen

För att renoveringen ska ha en påverkan på ditt bolån måste du göra mer än att byta ut duschkabinen och ställa in ett nytt handfat. Sådana saker är trevliga för dig. Men banken bryr sig inte. En badrumsrenovering som har en effekt på din ekonomi höjer värdet på bostaden och gör att du kommer att få ut mer när du säljer den. Att renovera badrummet är inte gratis. De flesta behöver låna för det, vilket också innebär ränta. Samtidigt kan en badrumsrenovering på 150 000 kronor öka värdet på hela bostaden med mer än 150 000 kronor. Du kan även göra en renovering som blir ett slags plus minus noll, då det nya lånet och den sänkta räntan tar ut varandra. Då har du en fräschare bostad och en möjlighet att begära mer när du väl ska sälja. När du ska räkna på badrumsrenoveringen ska du nyttja ROT-avdraget fullt ut. Det är en fördel om ni är två personer som jobbar heltid, så att ni kan använda så mycket av avdraget som möjligt. Det är även smart att se om det finns andra bidrag eller avdrag så ni kan nyttja. Tillfälliga energiavdrag eller dylikt för att installera elbox till bilen eller sätta in en kamin. Försök att göra så mycket som möjligt i hela bostaden.

Värdera bostaden

Efter badrumsrenoveringen och eventuellt andra förbättringar i ditt hem behöver bostaden värderas. Det gör du hos en mäklare. Vissa banker har ju också egen fastighetsbyrå, och då kan du med fördel anlita just den. Det är viktigt att i förväg förstå att du inte är garanterad ett visst värde för att du har gjort någonting i din bostad. Däremot att det är en möjlighet att öka värdet på bostaden. Förutom att du naturligtvis får bo i ett mycket fräschare och finare hem.

Gå till banken

När badrumrenoveringar i huddinge är gjorda och du har fått din fastighetsvärdering är det dags att gå till banken. Du kan med fördel gå till flera banker för att konkurrentutsätta dem mot varandra. Genom att få ner räntan på bostadslånet kommer du att spara många tusenlappar.