Generell info om golvläggare

Golvläggare arbetar med många olika golvmaterial som exempelvis trä, textil, plast, vinyl, laminat med flera. De material som vanligtvis läggs är trä i form av parkettgolv eller trägolv. Plastmattor av olika slag är också vanligt förekommande speciellt för företag i kontorsmiljö eller liknande. Det är viktigt att hitta rätt material för jobben som ska utföras av en golvläggare. Golvläggare kan exempelvis sätta slitstarka mattor i en kontors ingång, tuff gummibeläggning i ett industriområde eller ett parkettgolv i hemmet. Materialen som används för olika sorter av golv finns i olika kvaliteter, tjocklekar, färger och mönster som en golvläggare har expertis inom med https://snickarenigöteborg.se.

Processen för golvläggning

Den första uppgiften är att förbereda ytan. Det kan handla om att ta bort befintliga golv eller lägga utjämningsmassa. Det valda golvet fästs därefter på plats och skärs till med hjälp av specialsaxar eller knivar om valet av golv är textilmatta eller plastmatta. Ska ett trägolv av nått slag läggas så kapas de med sågar. Golvläggare kan behöva flytta möbler och inredning. De följer vanligtvis en plan, diagram eller skriftliga instruktioner för att lägga golvet korrekt. Att planera storleken av ett specifikt golv för ett projekt kan vara komplicerat. Golvläggare mäter då området noggrant för att undvika slö

Trägolv matsal

seri med dyrt material och för att ge golvet ett balanserat utseende till rummet som golvet ska läggas i.

Specialiserade eller mångsidiga

Golvläggare kan specialisera sig inom ett område som exempelvis matt läggning. Det finns även mångsidiga golvläggare som erbjuder flertalet tjänster av golvläggning oavsett om det är plastmattor eller vinylgolv. De kan vanligtvis arbeta med ett bredare materialutbud inom olika projekt. En vanlig arbetsvecka innefattas av cirka 38 h arbete för en golvläggare. Detta kan givetvis variera beroende på flertalet aspekter. Exempelvis kan helger och kvällar även inkluderas för golvläggare i tjänst. Dessutom så kan det förekomma längre arbetsveckor för exempelvis en nyst

artad golvläggningsfirma. Detta tills de blir mer etablerade och kan styra över sina timmar på ett helt annat sätt. En golvläggare arbetar vanligtvis inomhus i hem, kontor, butiker, sjukhus och andra byggnader.

Utbildning

Det går att hitta arbete som golvläggare som lärling genom olika skolor. Dessa skolor ger dig möjligheten att utvecklas som golvläggare samt ge dig en bra grund att stå på. Det kan förekomma att utbildningen via en specifik skola ger dig möjligheten till en fast tjänst som golvläggare. Har du exempelvis jobbat som lärling via skolan hos ett golvläggarföretag och du gjort bra ifrån dig, då kan du bli erbjuden en fast tjänst efter avslutad examen samt lärlingsperiod. Snittlönen för en golvläggare är cirka 32 000 kr. Lönen kan givetvis variera beroende på aspekter som vilken stad du arbetar i, din erfarenhet, ackord tid, egen eller anställd med flera.